Close

Persberichten

 

‘Help een kind, red een leven’

door Hayte Hugo, gepubliceerd in BN DeStem

Volgens de World Health Organisation sterft éen op de zeven kinderen onder de vijf jaar in Malawi.Volgens Oudenboschenaren Nicole en Amanda van Elteren is dat veel te veel, daarom richtte ze de Africare Foundation op en begonnen ze in 2011 met het bouwen van een kinder intensive care bij het Nkhoma ziekenhuis in het Afrikaanse Malawi. Inmiddels is de stichting flink gegroeid en helpt ook zus Monique mee.

“In 2013 zijn er in Malawi twintig procent minder kinderen overleden dan in 2011. We zijn blij dat de kinder intensive care hier aan heeft kunnen bijdragen”, zegt Monique van Elteren. “Daarna is Nicole de stichting uit gaan breiden en is er een Africare-huis opgericht.” Laatstgenoemde is een huis, waar kinderen van overleden of zieke ouders worden opgevangen. “Eerst kijken we of er familie is die voor het kind zou kunnen zorgen. Is dat niet het geval, dan wordt er gekeken naar de mogelijkheid tot adoptie of blijft het kind in het Africare-huis tot het oud genoeg is om zelfstandig te wonen.”

Op dit moment wonen er zeven kinderen en twee volwassenen, waarvan een oppasser, in het huis. “We willen dat er meer kinderen terecht kunnen. Daarom willen we het gebouw verbouwen en opknappen, wat zo’n vijftigduizend euro kost. Daardoor komen er twee nieuwe badkamers, twee nieuwe wc’s, een wasruimte, een speelruimte en drie kamers bij en kunnen er zo’n acht tot tien extra kinderen blijven.”

Tegelijkertijd met het oprichten van het Africare-huis is de stichting ook begonnen met een melkproject. “Als de moeder door ziekte geen borstvoeding kan geven of wanneer de moeder overlijdt, krijgt een kind vaak maispap. Maar dat is voor een baby niet voedzaam genoeg en leidt tot ernstige ondervoeding, wat vooral in de eerste twee levensjaren erg schadelijk is voor hersenen en organen. Daarom geven we de kinderen via het project lactogeen melkpoeder en worden kinderen voorzien in hun basisbehoeften zoals flessen, zeep en kleding. Ook krijgen de verzorgers begeleiding en voorlichting over onder andere het belang van goede hygiëne. De stichting krijgt geld door sponsoren en donaties. “Mensen kunnen een kind sponsoren voor 25 tot 45 euro. Met dat geld wordt onder andere lactogeen melkpoeder en medische kosten betaald. Inmiddels zijn er al zo’n honderd kinderen gesponsord, maar dat moeten er meer worden. De stichting is gegroeid, nu het geld nog.”

“Daarnaast is de stichting bezig met een plantingsproject, om de mensen te leren hoe ze zelf voedsel moeten verbouwen. Wij geven ze zaden, kunstmest en voorlichting en leggen groentetuinen aan zodat ze zelfvoorzienend kunnen worden. Het uiteindelijke doel van de stichting is om families weer zelfstandig te maken wat zal leiden tot lagere kindersterfte.

media1

media2

media3

media4

Laisser un commentaire